Stara Whiskey

Postprzez NibiNibi » 28 sie 2012, o 19:06

Zapraszamy do oceny!

http://oldwhiskey.my-rpg.com/

Old Whiskey to miasto, które ma niezwykle bogatą historię.
To miejsce, o którym snuje się niezwykłe opowieści, tworzy się legendy i mity poruszające wyobraźnię. Przybywając do tego miasta, człowiek ma wrażenie, jakby każda cegła, każdy kamień czy deska, z której zbudowano to miejsce, chce mu coś opowiedzieć.
A jest tego wiele?

Old Whiskey zbudowano podczas pierwszej gorączki złota i rosło w siłę wraz z podniesioną temperaturą poszukiwaczy cennych kamieni. Zostawiali oni tu pieniądze, honor oraz godność. Wielu też z nich osiadło tu na stałe, skuszonych łatwym zarobkiem i beztroską życia.
Nie brakowało tu Europejczyków, wolnych czarnych ludzi, czy Azjatów, którzy stali się tanią siłą roboczą. Kwitł handel, ale także i rozwijał się niebezpieczny półświatek, który zaczął rządzić okolicą. To nie burmistrz ani też nie szeryf władali tym terenem, a alfons i jego grupa trzymająca władzę, krąg zaufania, którzy mieli nie tylko pieniądze, ale także tupet i pewność siebie.
Old Whiskey stało się silnym, rozbudowanym miastem, które stało się przystankiem dla wielu ludzi z różnych klas społecznych i z różnoraką zawartością portfela. Zaczęto budować hotele, restauracje, myślano nawet o założeniu tu kasyn...

Historia tego miejsca jest pełna wzlotów i upadków, pożarów, porwań... szaleńców, przestępców i dobrych, uczciwych ludzi, którzy znaleźli się w złym miejscu, w złym czasie. Tu prawo ma małe znaczenie, tu liczy się pieniądz i rewolwer. Nie możesz być słaby, bo inni cię wykorzystają.

Obrazek

Obrazek

PS TNiedługo planuję odnowienie szaty graficznej, jakieś drobne zmiany dotyczące kart psotaci - ale to po konsultacji z użytkownikami.

Już jesteśmy po dwóch wielkich sesjach, wielkim evencie oraz kilkunastu questach... cały czas wielkie wydarzenia kręcą się wokół głónej fabuły o której można poczytać w skrócie wydarzeń.
To forum jest reaktywacją dawnej Old Whiskey, o której można poczytac w historii miasteczka.

Wszelkie uwagi mile widziane : )
Ostatnio edytowano 28 sie 2012, o 20:57 przez NibiNibi, łącznie edytowano 1 raz
NibiNibi

Postprzez Mortarion » 28 sie 2012, o 19:51

To chyba jest standardowy styl, lekko poddany edycji, prawda? Nie jest źle, ale może być jeszcze lepiej (i tak pewnie będzie, skoro wspomniałaś o planowanej odnowie szaty graficznej). Mogę tylko zasugerować, byś śmiało wzorowała się na serialu Deadwood i jego brudnej, blado żółtej tudzież szarobrązowej kolorystyce - klik. Wiesz, jakieś drewna, krajobrazy pustynne bądź górzyste, kopalnie złota, Indianie czy Azjaci, tego typu rzeczy. I koniecznie popracuj nad avatarami - najlepiej, niech wszystkie będą w tej samej tonacji kolorystycznej, tzn. albo czarnobiałe, albo w sepii, albo kolorowe, bo widziałem, że każdy wybiera sobie taki, jaki mu pasuje. Trochę rzuca się w oczy i niezbyt pasuje do siebie, ale w gruncie rzeczy to drobniejszy szczegół już jest.
Forum chyba jest spełnieniem mokrego snu miłośnika westernów. Nie jest idealnie, ale jest blisko, ba, sam miałem ochotę zrobić takie forum, ale teraz pozostaje mi tylko je wspierać pod każdym względem. Swoim zwyczajem poklikałem na ślepo, by zapoznać się z zawartością forum i okazuje się, że jest naprawdę bardzo dobrze. Podoba mi się po prostu. Posty nie są szczególnie długie, ale zawierają to, co jest potrzebne by poczuć klimat, gracze też dość dobrze odgrywają role (ktoś, kto grał małym, czarnoskórym dzieckiem, zobaczył psiaka i za nim pobiegł, ciesząc się... no jak dziecko :D) i w sumie nie mam do czego się szczególnie przyczepić.
Nie zostaje mi nic innego, jak życzyć powodzenia. Zaglądaj do portalu ze scenariuszami misji co jakiś czas, będą tam się pojawiać przygody, które może i nie będę idealnie pasować do Old Whiskey, ale przynajmniej jakieś elementy będziesz mogła wykorzystać.
Obrazek
Mortarion
Administrator

Postprzez NibiNibi » 28 sie 2012, o 20:03

Hm, ciekawa propozycje co do avatarów, przedyskutuję to z innymi!
Na graczy nie anrzekam, ci co sa katywni są naprawde dobrzy, znają klimat, zasady, widać, ze się dobrze bawią i współpracują z administracją i mg.
Dzieki za pozytywną opinię, to naprawde dobrze robi : D co do sesji - mam zaplanowane parę scenariuszy, ale ja uwielbiam improwizować podczas sesji, bo sama wtedy czesto jestem zaskakiwana przez graczy.
NibiNibi

Postprzez Mortarion » 28 sie 2012, o 20:06

http://visionlighthouse.pl/index.php/co ... en_w_sesji tutaj możesz znaleźć parę pomysłów i chociaż sam też lubię improwizować, to lepiej mieć coś przygotowane w zanadrzu.
Obrazek
Mortarion
Administrator

Postprzez Easygoing » 28 sie 2012, o 21:14

Od dawna, bardzo dawna nie miałem zaszczytu zagościć na PBF'ie rozgrywanym w realiach Dzikiego Zachodu. Jakby się dłużej nad tym zastanowić, to nawet takowego nikt nigdy nie stworzył, chociaż mogę się mylić. Pierwsze co rzuca się w oczy to rzecz jasna grafika, w tym wypadku ładna, na prawdę fajnie wykonana, lecz na moje oko taka bez wyrazu, trochę niepasująca do klimatu, ale tylko troszkę. Poparłbym pomysł Mortariona co do zmiany szaty graficznej na styl znany z wymienionego wyżej serialu. Poczytałem pobieżnie tematy związane z realiami oraz mechaniką gry i szczerze nie mam się do czego przyczepić, wszystko jest solidnie opisane i opracowane. Jako że przyzwyczaiłem się do czystego storytellingu na początku sceptycznie podszedłem co do kostek i statystyk, lecz wszystko zmieniło się, gdy zajrzałem do pierwszego lepszego tematu fabularnego. Wszystko ładnie sprawdza się w praniu i łączy w sensowną całość. Co do opisów lokacji, to muszę niestety zaznaczyć, że są ździebka za krótkie i sprawiają wrażenie "pisanych na kolanie". Nie chciałbym w tym miejscu urazić twórcy i brzydko mówiąc zrównać z błotem jego ciężkiej pracy, niemniej jednak krytyka jest wskazana. Gdy je poprawicie będzie dużo lepiej. Nie podoba mi się również fakt, że w tekście zawsze jest pogrubiana nazwa danego miejsca. Wygląda to co najmniej dziwacznie. Jak już zróbcie po prostu pogrubiony i powiększony napis na samym środku. Tak nawiasem mówiąc strasznie podobają mi się niektóre na prawdę barwne, pełne filozoficznych dysput i zabawnych wymian zdań posty graczy. Oczywiście sam projekt na plus.
Easygoing

Postprzez NibiNibi » 28 sie 2012, o 21:22

Jeżeli chodzi o opisy, to pewnie w trakcie remontu szaty graficznej przyjrzę się im i je nieco odświeżę.

Bardzo się cieszę, że jest pozytywny odzew na posty graczy - to przecież tworzy całe rpg!
NibiNibi

Postprzez Piórko Feniksa » 29 sie 2012, o 08:54

A ja bym sobie twój pbf zrecenzowała na portal ;) Nosiłam się w sumie z dokładniejszym przejrzeniem go od pewnego czasu, a teraz miała bym ku temu okazję ;)
Piórko Feniksa

Postprzez NibiNibi » 29 sie 2012, o 09:24

hm, to by było ciekawe : D mam nadzieję, zże nie byłaby to recenzja mega nagatywna
Więc czekamy!
NibiNibi

Postprzez Piórko Feniksa » 29 sie 2012, o 17:42

Wiadomo, że recenzja będzie moim obiektywnym zdaniem, na pewno nie jakimś super specjalistycznym, gdyż wcześniej nie specjalizowałam się w tego typu tekstach ;) niemniej myślę, że coś da się wyciągnąć, coś pooglądać ;) Ponadto chciałabym zrobić taki pakiet - recenzja plus wywiad z tobą jako takie pełne uzupełnienie i pokazanie pbfa z wszystkich możliwych stron ;)
Piórko Feniksa

Postprzez NibiNibi » 29 sie 2012, o 20:44

o, na wywiad bardzo chętnie : ) nie ma sprawy
NibiNibi

Postprzez Piórko Feniksa » 30 sie 2012, o 08:26

Na chwilę obecną mam w planach robienie podobnego tekstu o innym forum, więc podejrzewam, że dopiero po weekendzie odezwałabym się do ciebie z jakimiś pytaniami ;) Mam nadzieję, że nie znikniesz mi z pola widzenie i nie będę musiała łapać cię na lasso :D
Piórko Feniksa

Postprzez NibiNibi » 30 sie 2012, o 10:33

jak chcesz to napisz do mnie pw jakie kontakty do mnie ci potrzebne, to chętnie podam namiary
NibiNibi

Postprzez Vasemir » 13 wrz 2012, o 22:36

Przeczytałem właśnie recenzję OW i, choć może to być nieco krzywdzące dla Pierzastej, moją uwagę przykuło jedno zdanie:
Jak określono, ?naparzać? można się w dwojaki sposób: na gołe pięści oraz za pomocą broni palnej.

Czy tak właśnie jest? Żadnej broni białej, żadnych improwizowanych butelek, drewnianych nóżek czy rozżarzonego pogrzebacza?
Vasemir

Postprzez Kelan » 13 wrz 2012, o 23:08

Tutaj chyba chodzi raczej o skrót myślowy typu "broń palna i walka wręcz". Walka wręcz obejmować może wykorzystanie elementów przypadkowych, broń białą itd.
Kelan

Postprzez Piórko Feniksa » 14 wrz 2012, o 20:20

Ja tutaj w odpowiedzi na "zarzut" Vasemira powiem jedynie, że informacje na temat tego czym można walczyć wzięłam z tematów wprowadzających. Ogólnie nie przyglądałam się wszystkim wątkom, jedynie dwa albo trzy podesłała mi Nibi. W nich w sumie zauważyłam jedynie walkę z pistoletami i z użyciem korda. Ale wydaje mi się, że Nibi potrafi lepiej odpowiedzieć na wasze wątpliwości.
Piórko Feniksa

Następna strona

Powrót do Zarchiwizowane reklamy PBFów