GRAFICZNE - Photobucket

Opinie, dyskusje i pytania w szeroko pojętym temacie hostingu forów.

Postprzez Qulob » 27 paź 2013, o 09:03

Obrazek

Photobucket, dlaczego on? Postaram się to wyjaśnić jak najkrócej tylko potrafię, a mianowicie, firma utrzymuje się już całkiem sporo czasu, ponieważ nie padła mając za sobą aż 10 lat pracy. I to nie wszystko, ponieważ ten serwis cieszy się nadal dużym, a może wręcz wielkim gronem odbiorców. Może i po przekroczeniu transferu usuwa zdjęcia (chodzi głównie o drugi transfer, który jest opisany niżej), ale co to zmienia? To nie my powinniśmy troszczyć się o nasz skromny magazyn, w którym powinien być ład i porządek? Jeżeli komuś na prawdę potrzeba bardzo dużo miejsca na tym o to wirtualnym dysku to może je sobie dokupić choć nie sądzę by tak łatwo było zająć 2GB miejsca. Oczywiście jest również druga część transferu, która odpowiada za wyświetlenia. Jest to miejsce, w którym magazynuje się odtworzenie (raczej) z każdego, oddzielnego IP i jest ono zapamiętywane na cały miesiąc, po czym się resetuje i będzie ono naliczane dopiero, jeżeli ta sama osoba, z tego samego IP, odtworzy dany obrazek w następnym miesiącu, a raczej po zresetowaniu drugiego transferu. Oczywiście na tym serwisie są również konta premium, które oferują dużo więcej niż darmowe konta, ale to jest raczej oczywiste. Wracając do drugiego transferu, nikt wam przecież nie zabrania zakładać po parę kont. Wiele osób tak robi, z tego co słyszałem, i bez tego nie da się wręcz obejść kiedy tworzymy na przykład typowego Naruciaka. Jest tam wiele technik, lokacji i innych tego typu rzeczy, które po prostu wręcz potrzebują swoich obrazków. Można również pomyśleć o tym iż w przypadku padnięcia serwisu, on by w jakiś sposób starał się zadbać o swoich użytkowników, ponieważ na ich serwisie znajdują się płatne konta. Mimo to może to być również mylne i mogą się zatroszczyć tylko o tych, którzy dla nich płacą. Tak więc zbierając wszystko co powiedziałem do kupy można podsumować:

Zalety:
+ Trwały Serwis
+ 2 GB miejsca na pliki i 10 GB na odtworzenia (Oczywiście to już zależy od osoby)

Wady:
- Dużo większa wygoda dla płatnych użytkowników

Jeżeli czegoś zapomniałem, albo napisałem coś nie tak proszę o wypowiedź, osobiście nie spotkałem się z lepszym, darmowym serwisem, i mam nadzieję, że wiele osób na tym skorzysta.
Qulob

Numer GG: 10921568

Postprzez Kratos » 30 gru 2013, o 15:14

Osobiście od dawna nie bawiłem się we wgrywanie grafik na jakieś hostingi, bo po co? Skoro mamy forum postawione na jakimś hostingu to wgrajmy na swój hosting zdjęcie, a nie na taki, który po jakimś czasie usuwa obrazki. Jak hosting padnie to stracimy wszystkie grafiki i trzeba od nowa wgrywać. A już miałem taką sytuację.
Polecam zrobić sobie folder w ftp np: images i tam wgrywać grafiki. u mnie to działa tak:

Kod: Zaznacz cały
http://www.MojaNazwaForum.cba.pl/images/NazwaObrazka.png

I wsio ryba działa. + tak długo jak hosting z naszym forum działa, tak długo grafiki będą działały. ;)
Obrazek
Kratos

Postprzez Qulob » 12 sty 2014, o 18:57

Tu bardziej chodzi o transfer, a na hostingach darmowych raczej nie spotyka się takiego czegoś jak transfer nieograniczony.
Qulob

Postprzez Kratos » 12 sty 2014, o 19:50

Qulob napisał(a):Tu bardziej chodzi o transfer, a na hostingach darmowych raczej nie spotyka się takiego czegoś jak transfer nieograniczony.

Transfer, który posiadasz jest wystarczający do wgrywania grafik swojego forum. Nie wiem ile wiesz o zużyciu transferu na cba, ale nigdy nie zdarzyło mi się wykorzystać choćby 1/5 miejsca na dysku. A zaznaczę, że miałem wgrane dziesiątki grafik i różnych rzeczy typu pluginy, dodatki itd. To jest rada ode mnie, jakbym tego nie sprawdził nie pisałbym w tym temacie. Poza tym transfer zawsze ma swój limit, gdyby tak nie było strony hostingowe typu: imageshack itd nie usuwałyby grafik ;)
Obrazek
Kratos

Postprzez Qulob » 12 sty 2014, o 20:04

Więc chcesz powiedzieć, że takie coś jak nieograniczony transfer to tylko bujda i tak sobie bez powodu jest coś takiego napisane w dodatkach od hostingów takich jak az.pl itp? Poza tym na hostingi zewnętrzne wgrywa się grafiki również dla wygody użytkowania. Kiedy przenosisz forum nie musisz zmieniać linków do grafik.
Qulob

Postprzez Kratos » 12 sty 2014, o 20:21

Qulob napisał(a):Więc chcesz powiedzieć, że takie coś jak nieograniczony transfer to tylko bujda i tak sobie bez powodu jest coś takiego napisane w dodatkach od hostingów takich jak az.pl itp? Poza tym na hostingi zewnętrzne wgrywa się grafiki również dla wygody użytkowania. Kiedy przenosisz forum nie musisz zmieniać linków do grafik.

Tak. Nie ma czegoś takiego jak nieograniczony transfer. On zawsze ma swój limit. Jeśli jesteś osobą rozumną sam powinieneś dojść do wniosku, że nie istnieje namacalna nieskończoność. Właściciele hostingów wychodzą z założenia, że ilość miejsca jakie posiadają na dysku jest wystarczająca i nigdy nawet nie zużyjesz choćby 0.1%. Jeśli jednak po jakimś czasie, miliony użytkowników dojdą do tego limitu, usługodawca robi czystki i pozbywa się najstarszych obrazków.
Tadam, tak to działa.

Qulob napisał(a):Poza tym na hostingi zewnętrzne wgrywa się grafiki również dla wygody użytkowania. Kiedy przenosisz forum nie musisz zmieniać linków do grafik.

To po co w ogóle zakładać forum na hostingu, z którego zamierzamy się przenieść? Tosz to głupota w czystej postaci i brak jakiegokolwiek profesjonalizmu.
Obrazek
Kratos

Postprzez Qulob » 12 sty 2014, o 20:25

Może po to żeby nie wydawać pieniędzy na coś co miałoby paść w parę miesięcy? Jeżeli to coś nie padnie to wtedy otrzymujemy znak na to iż możemy przenieść się na płatny hosting. Poza tym z bezpłatnymi hostingami różnie bywa i może się okazać, że nagle trzeba się przenosić gdzie indziej.
Qulob

Postprzez Kratos » 12 sty 2014, o 20:41

Przepraszam cię bardzo, ale czy ja gdziekolwiek napisałem coś o płaceniu? Zdaje mi się, że nie. Nie rozumiem zresztą do końca o co ci teraz chodzi. Zakładając forum na darmowym hostingu powinniśmy wiedzieć co robimy i na czym to forum będzie stało. Cba oferuje 1GB miejsca na dysku, bez jakichkolwiek opłat. Wgrywając grafiki nie zużyjesz nawet połowy. Ba! Nawet 1/5.

Qulob napisał(a):Jeżeli to coś nie padnie to wtedy otrzymujemy znak na to iż możemy przenieść się na płatny hosting.

Przeczytaj to zdanie i powiedz mi o co chodzi? Bo pozbawione jest totalnie jakiejkolwiek logiki.

Uno: Zakładasz forum na darmowym hostingu i jeśli on nie padnie to przeniesiesz się na płatny hosting. Moje pytanie brzmi: Po jakiego grzyba? No to skoro nie padło to chyba powinniśmy na nim zostać, a jeśli już mamy tak robić to po jaką cholerę zakładać forum na darmowym hostingu, skoro i tak finalnie przeniesiemy forum na płatny hosting?

Due: Nikt nie musi wydawać pieniędzy na hosting, żeby mieć swoje miejsce na dysku. Nie wiem jak aff, czy mojeforum, ale cba jak wspomniałem zapewnia wystarczające możliwości dla PBF'ów.

Tre: Nie ma reguły. Zdarzało się, że płatne hostingi nagle padały i był problem.
Obrazek
Kratos

Postprzez Shigurai » 16 kwi 2014, o 12:45

Due: Nikt nie musi wydawać pieniędzy na hosting, żeby mieć swoje miejsce na dysku. Nie wiem jak aff, czy mojeforum, ale cba jak wspomniałem zapewnia wystarczające możliwości dla PBF'ów.

To akurat widzę że jesteś strasznie doinformowany, będę tak samo się czepiać jak ty mnie, dlatego nie miej do mnie pretensji, a teraz na temat. Ty normalnie wymieniłeś aaf. mojeforum czy cba, a może zapomniałeś również o forumpolish hostingu które również posiada więcej możliwości co z tego że nie posiada ftp i mysql, sorka że trochę nie na temat że piszę w twoim temacie ale mnie już to denerwuje z lekka dlatego muszę skomentować to jak należy.

Ahh zapomniałam mojeforum już umarło w tym roku 15 lub 17 stycznia tego roku, gdzieś w tych terminach.

Powiem tak cba nie tylko ma zapewne wystarczające możliwości dla PBFów, najwidoczniej że masz zero wiedzy na temat forumpolisha którego kompletnie nie znasz, bo od razu przerzuciłeś się na hosting z ftp czy mysql, a może nie pomyślałeś o tym że niektórzy ludzie nie lubią cba i takich hostów, a lubią własnie taki hosting który posiada również możliwości wystarczające jak zmiana szaty, czy system kostek, bo na cba trzeba wgrać taki system, a tam masz gotowe trzeba tylko pomyśleć naprawdę to nie boli. Ja zauważyłam że ty też potykasz się w swoich wypowiedziach i piszesz czasami bez sensu.
Shigurai

Numer GG: 52247994

Postprzez Kratos » 16 kwi 2014, o 17:15

Allameris, napisałem to do Quloba ponieważ on ma forum na cba i ten post był skierowany do niego, a NIE dla ogółu. Nie masz zielonego pojęcia o kodowaniu i hostingach więc proszę Cię bardzo - nie wypowiadaj się bezproduktywnie. Cały twój post pokazuje, że nie masz nawet najmniejszego pojęcia czego dotyczy cała idea. Jeśli chcesz odpisać na ten post, proszę cię bardzo, ale nie jesteś nawet odrobinę w temacie, aby miało sens dalsze prowadzenie jakiejkolwiek rozmowy z twoją osobą.
Obrazek
Kratos

Postprzez Yatsu » 16 kwi 2014, o 17:36

Spam, flame, i wypowiedzi o niskiej wartości merytorycznej. Ty również Kratos mylisz podstawowe pojęcie. Transfer to nie przestrzeń dyskowa, którą udostępnia Ci hosting i tutaj Qulob ma zupełną rację. Po co Ci 1gb na dysku? Myślisz, że to dużo? Ta liczba nic nie znaczy. Znajdź mi forum pbf, które zajmuje taką przestrzeń na hostingu. Życzę powodzenia. Oczywiście po kilku latach posty zajmą więcej miejsca niż sam silnik forum, jednak cóż z tego, jak zmieści się to w granicy 200mb, poza tym fora są zazwyczaj regularnie czyszczone.

To co jest naprawdę istotne w hostingu to obciążenia serwera i transfer jaki Ci udostępniają. Wyobraź sobie swoje piękne tło ważące 3mb, i wczytywane codziennie przez 30 userów po minimum 100 razy, na każdej podstronie bez użycia jakiegoś cache'u czy czegoś w ten deseń... Czyżby to było jakieś 3000 razy więcej transferu niż zajętego miejsca? A przypadkowi userzy, "przeglądacze", boty i inny złom? Jakiś morał co do umieszczania grafik na swoim serwerze?

Photobucket, imageshack.us etc. to znakomite serwisy, które naprawdę rzadko pozbywają się umieszczonych tam grafik. Zwykle i tak wytrzymują dłużej niż na moim własnym dysku, komputerach etc. które zmieniam, a grafiki sprzed kilku lat wciąż wiszą na moim darmowym koncie.

I tak hostingi, które udostępniają nielimitowany transfer to nie bujda. Dlaczego? Bo tak naprawdę nic nie możesz wrzucić na ich serwer, więc dlaczego mieliby to limitować? Zdecydowanie nielimitowany, brzmi lepiej niż "z ograniczeniami do". W sumie to jedyna zaleta tego typu "hostingów".

I tak na koniec: transfer =/= miejsce na dysku.
Galactik-Rev PBF, Hybryda gry pbf i via www o tematyce managerskiej w świecie Galactik Football,
Yatsu

Numer GG: 9272134

Postprzez Shigurai » 16 kwi 2014, o 22:06

Allameris, napisałem to do Quloba ponieważ on ma forum na cba i ten post był skierowany do niego, a NIE dla ogółu. Nie masz zielonego pojęcia o kodowaniu i hostingach więc proszę Cię bardzo - nie wypowiadaj się bezproduktywnie. Cały twój post pokazuje, że nie masz nawet najmniejszego pojęcia czego dotyczy cała idea. Jeśli chcesz odpisać na ten post, proszę cię bardzo, ale nie jesteś nawet odrobinę w temacie, aby miało sens dalsze prowadzenie jakiejkolwiek rozmowy z twoją osobą.

Coś teraz ci powiem, przepraszam Administrację za tego posta ale już nie wytrzymam z tego powodu.

Po pierwsze: Ja mam pojęcie o kodowaniu bo kończę studia z grafiki komputerowej i kodowania żeby pracować jako webdesigner. To w takim momencie przesadziłeś ostro z wypowiedzią.

Po drugie: Skąd miałam wiedzieć że on ma forum na cba.pl nie jestem wróżką.

A teraz na temat żeby nie było że post jest tylko przez Offtop.

Po trzecie: Jeśli dobrze wiesz jestem w temacie gdyż znam ten Photobucket hosting i powiem że nie jest złym hostingiem dla osób które tworzą fora Pbfy nie na hostach jak cba.pl ale autor tematu ma rację gdyż takie właśnie serwisy hostingowe pomagają zaoszczędzić miejsce w dodatku, ahh to że kasowało ci obrazki Kratos, bo za pewne nie miałeś konta
Shigurai

Numer GG: 52247994

Postprzez Meash » 20 maja 2015, o 08:19

Polecam wszystkim Photobucket.

kindersztuba.com.pl
Meash

Postprzez Jass » 20 maja 2015, o 15:58

Meash napisał(a):Polecam wszystkim Photobucket.

A dlaczego? : o
Obrazek
Jass
Administrator

Numer GG: 10794287

Postprzez Monersal » 29 paź 2015, o 18:24

A czy ktoś zna jakąś sensowną alternatywę? Ten hosting totalnie mi nie odpowiada.
Monersal

Następna strona

Powrót do Hosting