Pokemon Crystal - PBF

Postprzez Panda » 26 sie 2014, o 10:11

Obrazek
http://www.pokemoncrystal.wxv.pl/index.htm

Strona powstała 23 marca 2011 roku. Egzystuje na domenie wxv.pl, gdzie zapewnia użytkownikom nie tylko całkiem przyjemną, intuicyjną grę typu PBF, lecz także możliwość poznania ciekawych/interesujących/unikalnych graczy, z administracją na czele.

Czym Crystal się charakteryzuje?

- Umożliwia granie jako człowiek, Pokemon, Fakemon lub Gijinka (Pół Pokemon/Pół Człowiek)
- Możliwość schwytania Fakemonów.
- Posiada spis własnych Unique Pokemonów oraz Klonów.
- Funkcjonuje specjalna Crystalowa Liga, gdzie można zmierzyć się z liderami, pod których to wcielają się inni użytkownicy.
- Starannie dopracowany System Walk
- Forum jest aktualizowane na bieżąco pod najnowsze generacje.
- Wiele Eventów, konkursów, gdzie każdy może się wykazać.

To tylko kilka rzeczy z wielu, które urozmaicają użytkownikom rozrywkę na owym PBF'ie. Chcesz poznać więcej szczegółów? Odwiedź nas koniecznie!
Ostatnio edytowano 3 lip 2018, o 16:54 przez Panda, łącznie edytowano 1 raz
Panda

Numer GG: 35451075

Postprzez Kokos » 26 sie 2014, o 10:42

Co jeśli chcę pograć hodowcą, albo typowa gra rpg jako pokemon?
Kokos

Numer GG: 6030274

Postprzez Panda » 26 sie 2014, o 11:12

Jeżeli chodzi o bycie hodowcą, to u nas na forum profesje są rozdzielone na główne oraz poboczne.
Głównymi są trener oraz koordynator, a tymi pobocznymi hodowca, ewolucjonista i uzdrowiciel. Każda z nich ma inne bonusy, korzyści.
Każdy gracz na start wybiera sobie główną profesje i jedną poboczną. Przykładowo. Ktoś może być trenerem oraz hodowcą w jednym. Posiada korzyści z obydwu klas.
http://www.pokemoncrystal.jun.pl/viewtopic.php?t=44 Zalecam przeczytanie tego tematu.

A co do bycia pokemonem. Niestety nie ma takiej możliwości. Na forum jest system w którym każdy jest człowiekiem. Jednakże czasem zdażą się eventy, w których można wcielić się w dany gatunek stworka.

Ogólnie przygody użytkowników nie są takie zwyczajne, jak w anime, czy mandze. Jeden ma wampiry, drugi walczy z mafią, trzeci chodzi sobie po miasteczkach posiadając kocie uszy i ogon, a jeszcze inny zajmuje się podrywaniem dziewczyn. To co chcesz mieć w przygodzie zależy od ciebie, od tego jaką postać stworzysz. Możesz być górnikiem, poszukiwaczem przygód, rysownikiem. Kim chcesz. Także typowym hodowcą.
Panda

Postprzez Miri » 26 sie 2014, o 21:32

Pamiętam jak kiedyś jeden z graczy PC, zaspamił nam chatboxa na Ninja Clan Wars. Piękne, stare czasy...
Miri

Numer GG: 46184076

Postprzez Panda » 27 sie 2014, o 11:47

Przy takiej ilości graczy nie jesteśmy w stanie pilnować wszystkich i nie możemy odpowiadać za to, że jakaś jednostka która akurat gra u nas jest nieprzystosowana do poruszania się w sieci. A jak już przyuważymy coś takiego, to staramy się reagować.
Panda

Postprzez Katsura » 29 sie 2014, o 10:40

Miri napisał(a):Pamiętam jak kiedyś jeden z graczy PC, zaspamił nam chatboxa na Ninja Clan Wars. Piękne, stare czasy...

Na pewnym, nieistniejącym już, forum, które mi się zdarzyło niegdyś prowadzić miałem prawdziwą nawałnicę użytkowników z Pokemon Crystal (razem z jednym z tamtejszych modów/adminów - nie wiem dokładnie) chcących teoretycznie "rozpocząć grę". Ich kilkudniowy pobyt obfitował w liczne awantury, czepiali się dosłownie wszystkich o wszystko, a zasady kultury były dla nich pojęciem abstrakcyjnym. Reakcją na PC było wyśmiewanie mojego PBFa na ich chatboxie/shoutboxie. Także Miri, ciesz się, że tylko tyle miałeś^^
Katsura

Numer GG: 9111867

Postprzez Panda » 29 sie 2014, o 13:58

Katsura. Chciałbym zapytać o jakie nieistniejace forum ci chodzi. Prosiłbym o nazwę, aby wyjaśnić to, co było w przeszłości.
Panda

Postprzez Katsura » 30 sie 2014, o 13:39

Nie chce mi się rozpamiętywać konfliktu sprzed roku na forum, które niestety szybko upadło (między innymi z mojej winy, gdyż wziąłem się za coś, na prowadzenie czego nie starczyło mi już czasu) i obecnie nie pozostała po nim nawet domena, aczkolwiek dotyczył League of Legends. Nie musisz się więc trudzić. Tak, czy inaczej, chodziło mi raczej o przekazanie bardzo negatywnego wrażenia, jakie pozostawili po sobie użytkownicy z PC.
Katsura

Postprzez Zanate » 30 sie 2014, o 14:27

Katsura napisał(a):Nie chce mi się rozpamiętywać konfliktu sprzed roku na forum, które niestety szybko upadło (między innymi z mojej winy, gdyż wziąłem się za coś, na prowadzenie czego nie starczyło mi już czasu) i obecnie nie pozostała po nim nawet domena, aczkolwiek dotyczył League of Legends. Nie musisz się więc trudzić. Tak, czy inaczej, chodziło mi raczej o przekazanie bardzo negatywnego wrażenia, jakie pozostawili po sobie użytkownicy z PC.

Ależ czemu? Skoro chce Ci się wytykać palcami, że jakaś akcja była, to może i podaj również jej przyczynę, zamiast udawać świętego.

Ku wyjaśnieniu - użytkownicy Crystala przyszli na forum na wyraźne zaproszenie (bo forum potrzebowało osób, które miałyby je rozkręcić). Wszyscy zachowywali się normalnie, z wyjątkiem jednego pożal się boże Admina na owym forum, który jechał po naszych użytkownikach, że g*wno wiedzą na temat gry, której PBF się tyczył (mimo tego, że akurat człowiek, po którym przejechali się pierwsi, gra w to od dobrych paru lat). Po tym, jak zaczęto go bronić, wszyscy zostali pobanowani. Faktycznie dziwne, że po tym ktoś śmiał wyśmiać logikę administracji, naprawdę. ;)
Zanate

Postprzez Katsura » 30 sie 2014, o 15:57

Nie przypominam sobie, abym kogokolwiek wyraźnie zapraszał, być może zrobił to jeden z ówczesnych graczy. Natomiast przyczyny tego hejtu oraz braku kultury osobistej użytkowników przybyłych z PC nie znam, ciężko mi więc odpowiedzieć.

Poza tym, naprawdę nie uważam, aby to było miejsce do prania brudów. Zgodnie z regulaminem, jaki panuje w tym dziale, wyraziłem swoje zdanie na temat części reklamowanego PBFa, jaką bez wątpienia jest społeczność graczy, opierając się na faktycznej sytuacji, która dotyczyła jednego z moich for. Każdy ma swoje święte prawo się z tym zgodzić lub nie, ale niezależnie od tego, ja nie zamierzam tutaj prowadzić kłótni, czy nawet wymieniać się uszczypliwościami.
Katsura

Postprzez Kelan » 30 sie 2014, o 16:25

miałem prawdziwą nawałnicę użytkowników z Pokemon Crystal. Ich kilkudniowy pobyt obfitował w liczne awantury, czepiali się dosłownie wszystkich o wszystko, a zasady kultury były dla nich pojęciem abstrakcyjnym. Reakcją na PC było wyśmiewanie mojego PBFa na ich chatboxie/shoutboxie.

vs

Nie chce mi się rozpamiętywać konfliktu sprzed roku na forum
i
Poza tym, naprawdę nie uważam, aby to było miejsce do prania brudów.

Zachowajmy chociaż pozory powagi...

Pojawienie się dziwnych jednostek na forum jest rzeczą nieuniknioną, a w przypadku forów mangowych, gdzie średnia wieku jest nieco niższa - praktycznie pewną. Z tego powodu byłbym daleki od stawiania tez, że zachowanie kilku graczy definiuje automatycznie całą społeczność danego forum. Szczególnie że mówimy o wydarzeniach sprzed - jak sam podkreślasz - roku, gdzie większość ww. ludzi już prawdopodobnie swoje kariery na PC zakończyło.
Kelan

Postprzez Zanate » 30 sie 2014, o 16:55

Kelan napisał(a):Pojawienie się dziwnych jednostek na forum jest rzeczą nieuniknioną, a w przypadku forów mangowych, gdzie średnia wieku jest nieco niższa - praktycznie pewną. Z tego powodu byłbym daleki od stawiania tez, że zachowanie kilku graczy definiuje automatycznie całą społeczność danego forum. Szczególnie że mówimy o wydarzeniach sprzed - jak sam podkreślasz - roku, gdzie większość ww. ludzi już prawdopodobnie swoje kariery na PC zakończyło.

W tym rzecz. Dziękuję ;)
Zanate

Postprzez Katsura » 30 sie 2014, o 16:58

Nah, bardziej miałem na myśli, że nie chce mi się ciągnąć tematu owej nieprzyjemnej sytuacji, jedynie o niej początkowo wspomniałem. Odniosłem się do posta Miri, a potem byłem dopytywany o dalsze szczegóły :P

Kelan napisał(a):Z tego powodu byłbym daleki od stawiania tez, że zachowanie kilku graczy definiuje automatycznie całą społeczność danego forum. Szczególnie że mówimy o wydarzeniach sprzed - jak sam podkreślasz - roku, gdzie większość ww. ludzi już prawdopodobnie swoje kariery na PC zakończyło.

Yup, źle się wyraziłem, mój błąd. Raczej powinienem napisać jedynie o części tamtej społeczności, tym bardziej, że PBF jest odwiedzany przez całkiem sporą liczbę osób.
Katsura

Postprzez Panda » 3 lip 2018, o 17:02

Setki lat później, Panda wreszcie aktualizował reklamę Crystala.
Sporo się zmieniło u nas od 2014. Milion aktualizacji i takie tam.

Przy okazji omówię dwie kwestie:

1.
Umożliwia granie jako człowiek, Pokemon, Fakemon lub Gijinka (Pół Pokemon/Pół Człowiek)

W związku z wieloma pytaniami chciałbym wyjaśnić jak wygląda granie jako człowiek, otóż:

Każdy gracz tworzy KP z własną, oryginalną historią, gdzie może być kim chce. Zwykłym chłopczykiem, demonem, aniołem, zombie, bogiem śmierci, robotem, płatnym mordercą, piosenkarzem/aktorem, uciekinierem z poprawczaka lub domu dziecka itd. Nie ograniczamy się tylko do typowo Ash'owych przygód z samym łapaniem poków oraz walczeniem o odznaki. U nas trener może zdobywać zarówno odznaki, jak i wstążki. Koordynator to samo.

2. Nowe zabezpieczenie przed zbędnym spamem. Po rejestracji należy poczekać na aktywacje konta przez administratora. Jako, że mamy ich aż trzech, to i cały proces przebiega dość sprawnie.

Jedną z ostatnich nowości jest pojawienie się nowej profesja pobocznej - Florysty. Tutaj chciałbym poinformować, iż rangi nie mają wpływu na fabułę/przebieg przygody. Profesje wybieramy po to, by mieć z nich konkretne korzyści.

Opis przykładowej profesji pobocznej, która jest na start do wybrania przez użytkownika:

Florysta:
- co miesiąc może dodać sobie dwie dowolne jagody
- w "Ogródkach" otrzymuje na start trzy grządki zamiast dwóch
- może jednorazowo dać dodatkowy atak (TM, MT, EM) każdemu swojemu Pokemonowi z typem lub podtypem trawiastym bez względu na źródło jego pochodzenia (skąd go zdobył) -> jeśli florysta w jakikolwiek sposób zdobędzie po raz drugi tego samego stworka (np. sprzeda komuś, a potem odkupi), nie może mu dopisać kolejnego ruchu, jeśli już to kiedyś zrobił
Panda

Postprzez Panda » 16 paź 2018, o 22:29

~ Aktualizacja ~

W związku z zawirowaniami związanymi z domeną wxv Crystal oficjalnie przeszedł na płatny hosting.

http://pokemoncrystal.pl/

Podczas przenosin zaszło wiele zmian, które odświeżą nieco forum i tym samym urozmaicą żywot użytkowników.
Ów zmiany opisano w tymże temacie -> http://pokemoncrystal.pl/topics92/279.htm#608

Został również stworzony fanpejdż Crystalowy, gdzie administracja na bieżąco informuje o wszelkich nowościach, Eventach i kolejnych zmianach na PBF'ie https://www.facebook.com/pokemoncrystalpbf/
Panda

Następna strona

Powrót do Manga/Anime